...

A pacal irodalma és konyhaművészete találkozott Dunapatajon – Pénteken ismét zsúfolásig megtelt a Tanya Bisztró

  • Zsiga Ferenc
  • 2025. 02. 23., 16:00
  • Híreink / Kultúra
Különleges esemény, a gasztroirodalom és a konyhaművészet találkozásának színhelye volt február 21-én, pénteken este a dunapataji Tanya Bisztró. Cserna-Szabó András József Attila díjas író a pacal „fővárosában” a 77 Magyar Pacal - Avagy a gyomor csodálatos élete című könyvét egy pacalból készült menüsor elfogyasztása közben mutatta be az éttermet zsúfolásig megtöltő közönségnek. Az asztaloknál helyet foglaló, az ország legkülönbözőbb szegleteiből érkező társaságok abban bizonyosan nemtől, kortól és országrésztől függetlenül egyetértettek, hogy számukra az egyik legjobb - egyébiránt megosztó - étel, a pacal. A kitűnő hangulatban telt est sikeréhez az élőszóban is színes előadónak bizonyult író mellett az is nagyban hozzájárult, hogy a dunapataji szakácsok a Gyimesi féle pacal mellett ezúttal a cseh és a spanyol pacalok elkészítésével is emlékezetes ízvilágú, finom pacalokat alkottak, tettek le a vendégek asztalára.

Az eseményt Dusnoki Csaba nyitotta meg. A polgármester köszöntő beszéde azonnal értő fülekre talált, amint a helyben nagy múltra visszatekintő kultikus ételnek, a „ patajikumnak” a helyi történetét, egykori és jelenlegi jeles személyiségeit bemutatta.

Kollár Gyula gasztronómiai szakember, a Tanya Bisztró tulajdonosa a közönség és Cserna-Szabó András köszöntése után a József Attila díjas írót arra kérte, hogy miközben kollégái a rántott pacal remoulade – mártással előételt elkezdik felszolgálni, vágjon bele a marhabendőből készült étkek hazai és nemzetközi kitekintésű bemutatásának.

Nos, hogy pacalszaktekintély érkezett Dunapatajra, az abból is kiderült, hogy amint az Cserna- Szabó András előadásából kiviláglott: négy-öt évet dolgozott a 77 magyar pacal – Avagy a gyomor csodálatos élete című könyvén. Rengeteg könyvtárat és több földrészt bejárt annak érdekében, hogy a pacal mintegy ezeréves történetét feltárja, majd az így megszerzett információk végül egy tartalmas kultúrtörténeti könyvvé, ami csak nyomokban szakácskönyv, összeálljanak.

Miközben a pacalt szerető közönség az ízlelőbimbók és a gyomor formába hozásához az Év borászának jelölt Szentpéteri Attila borháza készítette nedűket kortyolgatta, az író élvezetes stílusban előadott mondanivalójából azt is megtudta, hogy a könyv három részből áll. Az első egyfajta történeti áttekintés a rómaiaktól napjainkig, és sok érdekesség mellett még az is benne van: Hogyan lakott be pacallal a Gargantuával várandós Garganella?

A könyv második része 77 receptet tartalmaz időrendi sorrendben a XVI. századtól napjainkig, például a fehérvári Petz sörözőig, avagy a miskolci végállomásig. Ezt a receptgyűjteményt az író igazából azoknak ajánlotta, akik akár otthon szeretnének belevágni a hosszú főzési idejű pacal elkészítésébe, és persze igazán szeretik a pacalt.

A harmadik fejezet, a legrövidebb, A pacalember alcím alatt a nagyvilág irodalmi remekeiből szedi össze a pacalra történő utalásokat. Természetesen nem maradtak ki azon kortárs magyar írók sem, akik a versenyt e tekintetben is felveszik a világ nagy szerzőivel. Ám ezzel még nincs vége a könyvnek, mert még a 14 oldalas névmutató is sokat elmond az író igencsak figyelemre érdemes pacalmonográfiájáról, pacaltudásáról.

Mint kiderült, az asztaloknál helyet foglaló 70 vendég ugyan nagyon kíváncsi volt a kulinária és az irodalom, a könyvben leírtak és a pacalból készített ételek közötti összefüggésekre, de legalább ekkora érdeklődéssel fordultak a felszolgált ételsor felé.

Azt az elégedett vendégek megszólalásaiból tudjuk: a menü azok szerint is kiválóra sikerült, akik korábban már a magyar rántott pacalt, a cseh savanykás pacallevest, vagy éppen a madridi, kolbásszal, borjúlábbal, kis paradicsommal és csicseriborsóval összefőzött pacalt az adott ország éttermeiben már megkóstolták.

hirdetés
hirdetés