A közös bírálat és felelősségvállalás érdekében először a társadalmi, majd a szakmai is zsűri értékelte a borokat. A társadalmi zsűrit a lelkes, de laikus vendégek alkották, először ők kóstolták, majd pontozták a beküldött 50 bormintát. Idén mintegy 60 fő vállalkozott erre a megtisztelő feladatra, náluk a végső sorrend a kollektív bölcsesség alapján alakult ki.
A borok szakmai zsűrijének elnöke, a solti Laki András borász, tagja Dukai István dunaföldvári borász, a Szent Rókus borlovagrend nagymestere és további öt hivatásos borász volt.
Rácz József Roland, a Patajiak Köre vezetőségi tagja, a verseny egyik szervezője elmondta:
A versenyben leginkább olyan házi készítésű borokat és kolbászokat neveztek be, amelyeket nem eladásra, hanem saját részre, családi és baráti fogyasztásra készítettek el a versenyzők. A nevezők a borászatot és a kolbászkészítést leginkább a felmenőiktől, barátaiktól tanulták, volt, aki évszázados, még az ükapja által lejegyzett összetevők szerint készítette a szalámit és a kolbászt.
Dunapatajon három jól elkülönülő szőlőtermő terület van: Parrag, Csepeg, Húsfoka. Valamennyi jellemzője, hogy az ezeken a területeken megtermett szőlőkből nagyon nehéz savas borokat készíteni. A táj adottságai és a homokos talaj inkább a fehérboroknak kedvez.
A jó bor, a jó társaság szeretete, a hagyomány iránti tisztelet, a fejlődés iránti vágy segít bennünket, hogy majdnem négy évtizede egyre növekvő érdeklődés mellett tudjuk megtartani ezt a rendezvényt.
Laki András solti borász, a borszakmai zsűri elnöke és Dukai István dunaföldvári borász, a Szent Rókus borlovagrend nagymestere arról számolt be, hogy a 2024-es évjárat bírálata vegyes eredményeket hozott. A nyári aszályos időszak hatással volt a szőlő mennyiségére, a Kunsági borvidéken a termés negyedével lett kevesebb. A forróság felgyorsította az érési folyamatot, a minőség megőrzésében csak a korai szüret segített. Tavaly nagyjából három héttel korábban kezdődött a szüret a megszokottnál, ráadásul a különböző szőlőfajták egyidejű beérése miatt gyors lefolyású volt. A beküldött 50 bormintát tekintve a fehér borok minősége kimagasló volt, de a félszázból így is 15 gazda bora aranyminősítést kapott.
Blaskó János Venesz - díjas mesterszakács, a kolbász zsűri elnöke szerint annak ellenére, hogy Harta, a híres-neves hartai kolbász elkészítésének helye Dunapatajtól alig pár kilométerre van, a sváb és a magyar hagyományok különbözősége miatt a két kolbász is eltér egymástól. Dunapatajon bátrabban bánnak a paprikával, egyéb fűszerekkel, és a füstülés módjában is különbségek lehetnek. Természetesen mindkettőnek megvan a fogadóközönsége, hiszen mindkettő kiváló. A beküldött 31 mintából 11 volt a kolbász, és a jók közül is a legjobbaknak összesen 6 aranyérmet osztottak ki.
Az eredményhirdetés után a gratulációk és a vállveregetések még egy ideig eltartottak, majd a vaddisznópörkölt vacsora elfogyasztása után, zenei kíséret mellett a késő esti órákig együtt nótázott a mintegy 80 főnyi társaság.