Ez az esemény volt az utolsó akkordja a pacal hosszú főzési ideje miatt már hajnali 4 órakor elkezdődött 2025 adag pacal elkészítésének.
Óriásbogrács és receptúra
-Az óriásbogrács Budapest Pestszentlőrincről egy speciális járművön április 30-án délelőtt indult Dunapatajra. Az egyedi kialakítású, kerekeken futó 1500 literes bogrács azonban csak az egyik elengedhetetlen feltétele volt a magyarországi Guinness World Record kísérletnek. A hajnali óráktól 600 liter víz, 500 kilogramm felcsíkozott abált pacal, 125 kilogramm apróra vágott vöröshagyma, több kiló fokhagyma, 60 kilogramm sertészsír, több mint 10 kilogramm kalocsai fűszerpaprika és a titkos dunapataji fűszerkeverék a főzési technológia szerinti sorrendben került a bográcsba – ismertette a hozzávalókat a közönséget köszöntő beszédében a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara „Év vendéglátója” díjjal kitüntetett Kollár Gyula, a Tanya Bisztró tulajdonosa és vezetője.
A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és a Szabadtűzi Lovagrend segített
A főszervező fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a rekordot jó szakmai háttérrel, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és a Szabadtűzi Lovagrend tagjainak támogatásával sikerült elérni. A közel nyolcórás főzési idő alatt hatalmas fizikai erőre is szükség volt, ugyanis a pacalt méretes evezőlapátokkal folytonosan keverni kellett.
Pacalemberek Országos Találkozója
Kollár Gyula megköszönte a közösségi média „pacalemberek” több ezer fős csoportjának, hogy a rekordkísérlet, egyben az első országos találkozó helyszínének Dunapatajt választották, és hogy a pacalt szerető emberek szerte Magyarországról, de még a szomszédos országokból is ellátogattak a dunapataji rendezvényre.
Miután a pacal megosztó étel, a közel kétezer főnyi közönség azon részének is kijutott a gasztronómiai élményekből, akik nem szeretik a pacalt. A Tanya Bisztróban több száz fő, köztük népes családok egymást váltva, az étlap széles kínálatából választva étkezhettek.
Dunapataj és a „patajikum”
Dusnoki Csaba köszöntő beszédében aláhúzta, hogy a mai rekord bizonyosan a nagyközség történetének arany lapjaira kerül. Éppen ezért nem szabad megfeledkezni azokról az elődökről, mai utódaikról, akik a nagyközség jó hírét keltő pacalt a 18. századból rájuk hagyományozott és az azóta is élő recept szerint készítették, készítik el. A polgármester szerint ennek a hagyománynak a méltó és autentikus éltetője Kollár Gyula főszervező, a Tanya Bisztró tulajdonosa és vezetője.
Gyimesi József és mai utódai
A településvezető felidézte, hogy a Dunapataj vendéglátásban a pacal fogyasztása 1956 májusában kapott lendületet. Ekkor vette át a helyi Pihenő Kisvendéglőt Gyimesi József (1921–1991) hentes és mészáros mester és felesége Gyimesiné Mária. Akkortól és azóta is a jó, magyaros ízvilágú pacalpörköltet Dunapatajon mindennap lehet kapni. A dunapataji pacalfőzés története akkor kezdett új fordulatot venni, amikor 1998. október 2-án a Patajiak Köre megrendezte az első pacalfőző versenyt Gyimesi József emlékére. A háromnapos programot összekötötték a településről elszármazottak és a helybeliek találkozójával, a falu ünnepével. Sikerült hagyományt teremteni, hiszen Pataji Ősz elnevezéssel azóta is évről évre lezajlik a rendezvény, természetesen pacalfőzéssel egybekötve. A polgármester szerint így vált a pacal „patajikummá”, egyesek szerint hungarikummá a nagyközségben, amelyet most az elért rekord gyakorlatilag hivatalos rangra emelt.
Kiürült az 1500 literes bogrács
Hogy az elkészített világ legnagyobb pacalpörköltje kivívta a nagyközönség elismerését, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a nagy érdeklődésre tekintettel a 2025 adag pacalt tartalmazó hatalmas bogrács délután két órára az utolsó falatig kiürült.
A nap azonban nem csak a gasztronómiáról szólt, számos kísérőprogram, Pacalemberek Országos Találkozója, retro majális, kézműves vásár, a Qualisport, a Szombathelyi Rally, a solti mazsorettek fellépése, a Mátrai Jazz Kartell, a Clippers Rockabilly és végül DJ Simi retro bulija tette emlékezetessé.