
A képzeletbeli startpisztoly eldördülése előtt, az úgynevezett Paprika pódiumnál gyülekező főzőcsapatokat dr. Bagó Zoltán köszöntötte.
A polgármester emlékeztette a jelenlévőket, hogy a város büszkeségének, a tájkörzetet is magába foglaló elnevezés szerinti kalocsai fűszerpaprikának csak egyik különlegessége az oltalom alatt álló eredetmegjelölés.
Az 1800-as évekig visszamenő, büszkén őrzött múlt, az itt élő emberek szorgalma és szaktudása alapozta meg, hogy a hungarikummá nemesült kalocsai fűszerpaprika nem csupán egy fűszer, hanem ahogy a főzőverseny elnevezése szimbolikusan mondja, a magyar gasztronómia legértékesebb, legjellemzőbb kincse, aranya.
Ma ezzel az arannyal készülnek azok az ikonikus ételek, amelyeket majd a szakmai és társadalmi zsűri tagjai rangsorolnak. A polgármester végezetül jó munkát kívánt mind a zsűri, mind az egyes csapatok tagjainak.
A folytatásban Kovács Miklós mesterszakács, a zsűri elnöke elmondta, hogy összesen 53 csapat gyújt a bográcsok alá, a versenyszabályok közül az egyik legfontosabb, hogy az ételeknek a kalocsai tájkörzetből származó paprikával kell készülniük. A szervezők alapos munkájának köszönhetően minden adott ahhoz, hogy kitűnő ételek készüljenek.
A három adagból álló ételmintákat 13 órától lehet leadni bírálatra, az eredményhirdetés 17 órakor veszi kezdetét a Paprika pódiumon.
A zsűri két részre oszlik, van egy szakmai és egy laikusokból álló, társadalmi része. A zsűri elnöke Kovács Miklós, mellette Bukros Miklós és Balogh Martin mesterszakácsok, vezetőséfek képviselik a szakmát, pontozzák anonim módon, kizárólag szakmai kritériumok szerint az ételeket. Természetesen a társadalmi zsűri is anonim módon pontoz, tagjai a helyi rendvédelmi szervek vezetői közül kerülnek ki. Felkérésre Betlen Zsolt, a Kalocsai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság vezetője, Lakatos Attila, a Kalocsai Rendőrkapitányság vezetője és Vajda Szabolcs Elemér, a Kalocsai Fegyház és Börtön intézetparancsnoka vállalta ezt a feladatot. Maga is kíváncsian várja, hogy a 17 órai eredményhirdetésen kik lesznek azok, akik a konyhaművészet iránti szenvedélyükön túl a szakmai követelményeknek is a csúcsát képviselik majd.
Az egyes főzőhelyeket körbejárva azt tapasztaltuk, hogy a sok ismerős arc mellett távolabbi vidékekről is érkeztek főzőcsapatok, baráti társaságok, csakhogy a paprika hazájában bizonyítsák főzőtudásukat.
A Kalocsa testvértelepüléseiről, Kúláról és Székelykeresztúrról érkező delegációk tagjai is fakanalat ragadtak, így szélesítve a mezőny országokon átívelő határait.
Természetesen a 17 órakor kezdődő eredményhirdetésen ott leszünk és a jól kiérdemelt helyezésekről élő közvetítéssel is beszámolunk.
Hol hetünk, ihatunk?
Fontos tudnivaló, hogy akik nem a főzőkhöz vagy a baráti társaságokhoz tartoznak, azok a főzősoron, tehát a helyszínen a KIKK munkatársaitól vásárolhatnak étkezési jegyet. Összesen 500 adag paprikás étellel készülnek, 250 adag marhapörkölt és 250 adag kalocsai húsos káposzta várja a látogatókat. Egy étkezési jegy 2000 forintba kerül. A kitelepülő vendéglátóknak köszönhetően az Érsekkert több pontján van lehetőség arra, hogy aki megéhezett, megszomjazott, az az Érsekkert nyitásától egészen a zárásáig az ízlésvilágának leginkább megfelelő ételt, italt vásároljon.