...

Solton zenés borvacsorán adták át a borverseny díjait – 129 mintából választották ki a legjobbakat

  • Zsiga Ferenc
  • 2025. 03. 17., 10:45
  • Híreink / Kultúra
Solton több mint 100 éves hagyományra tekint vissza a helyi és a környékbeli borok versenyeztetése, és hogy lesz folytatása, annak reményét az idei versenybe benevezett számos fiatal kitűnőbbnél kitűnőbb bora csillantotta fel. A Báslána Borászat pincéjében március 12-én megtartott borbírálatot az általános iskola ebédlőjében pénteken, március 15-e előestéjén megrendezett díjátadó és a zenés borvacsora követte.

Az eseménytTakács Béla főszervező nyitottra meg,

majd Németh István polgármestert kérte fel a vendégek köszöntésére.

A városvezető emlékeztetett: Solton nagy hagyománya van a szőlőtermesztésnek és borkészítésnek, a borverseny pedig immár harminchárom éve töretlenül a Solti Tavaszi Napok nyitóeseménye. A városvezető gratulált a versenybe Soltról és a távolabbi településekről, például Soltvadkertről, Kiskőrösről, Akasztóról, Dunapatajról, Hartáról benevező borkészítőknek. Külön is köszöntötte azokat a harmincas éveik elején járó nem hivatásos borászokat, akik a családi tradíciót folytatva nemcsak hogy művelik a szőlőt,készítik a bort, de felújítják a régi pincéket, vagy éppen új ültetvényeket telepítenek.

Magas alkoholfokú borok készültek

Takács Béla arról számolt be, hogy a beküldött mintákat öt bizottság anonim módon, 100 pontos rendszerben bírálta el. A 2024-es évjáratú borokra Solton is az a jellemző, hogy a száraz nagy melegben nagyon gyorsan megértek a szőlők, gyorsan lebomlottak a savak. Magas cukorfokokat mértek, ennek megfelelően magas alkoholfokú borok készültek. Gyakorlatilag a szokásosnál egy - másfél hónappal korábban kezdődött a szüret. A kistermelők nem sok mindent tudtak tenni, mindent rábíztak a természetre. A nagyobb borászatok pedig a fajélesztőtől a hűtésig mindet bevetettek. Ez tükröződött a borokban: élesen szétváltak a professzionális és a kistermelői körülmények között készített nedűk.

129 minta érkezett

Az idei versenyre 129 minta érkezett. Ebből 73 volt fehér, 17 rozé, 8 siller és 29 vörös. A fehérek közül 18 arany, 23 ezüst, 26 bronz minősítést kapott. A rozéknál 6 arany, 7 ezüst és 4 bronz, a sillereknél 4 arany, 2 ezüst és 1 bronz, a vöröseknél 9 arany, 13 ezüst és 6 bronz minősítés született. A beküldött minták közül csupán 8 nem kapott minősítést, amit Takács Bála  összességében nagyon jó arányként értékelt.

A folytatásban dr. Német István és Takács Béla Bognár Fanni és Bognár Enikő, a Gróf Vécsey Károly Solti Borlovagrend borkirálynője és bordámája közreműködésével adta át az oklevél és a kupa elismeréseket. Számos borkészítő több arany, ezüst és bronz elismerést vehetett át egy időben.

Az egyik legnagyobb elismerést, a borkirálynő különdíját a legtöbb pontszámot elért solti borkészítő, a díjátadó napján éppen 70. születésnapját ünneplő Kun Tibor Cabernet Sauvignon borával érdemelte ki.


A Solti Szőlőhegyért Egyesület különdíját, a legjobb Solton termelt szőlőből készült borért járó kupát Krammer Zoltán elnök Tamási Józsefnek adta át.

A Gróf Vécsey Károly Borlovagrend Egyesület elismerő díját a szőlőtermesztés-, a borkultúra terjesztéséért, munkásságáért Móricz Béla Gulyás Győző kancellártól vette át.

Az est hátralévő része a finom birkapörkölt vacsora elfogyasztásával, a borok kóstolgatásával, majd Alberczky Sándor helyi zenész és zenekara kísérete melletti nótázással telt.

 

Képgaléria megtekintése (37 db kép)

hirdetés
hirdetés