A hagyományosan a művelődési házban és környezetében felállított sátrakban 13 órától zajló fesztiválra ezernél is több vidéki látogató érkezett, így ha egy-két napra is, a leginkább nyáron népszerű hartai vendégházak egy része ezen a hétvégén megtelt.
Az egész délutánt felölő program középpontjába ezúttal is a kolbásztöltés és sütés, a pálinka és a sváb hagyományok kerültek.
A kolbásztöltő versenyen kívül a szervezők a gyermekeknek „”Malac-ságok” címmel kézműves foglalkozást rendeztek, majd miután az alkotások az alkalmi dicsőségtáblára kikerültek, a színpad előtti teret megtöltő közönség a zeneiskolások előadását élvezhette.
A Labdarózsa Népdalkör és Citerazenekar fellépése ezúttal is nélkülözhetetlen eleme volt a műsornak, de amint ennek vége szakadt, az egyes kolbásztöltő helyek körül csoportosuló népes társaságok közös nótázását, egészen az eredményhirdetésig a Kereki Nótások harmonika kísérettel segítették.
Ahogy az elmúlt években, a sátrakat zsúfolásig megtöltő látogatók idén is egykettőre az egész délutánt felölő vidámságfolyam, a kolbásztöltés, a kóstolás, a pálinka és a sváb hagyományok gyújtópontjába kerültek.
Mari János helyi gasztronómiai szakember, a zsűri elnöke elmondta:
Többnyire ezúttal is a játékos jókedv hozta Hartára az induló csapatokat, de azért ezt a játékot mind a higiéniában, mind az elkészült kolbászok minőségében nagyon komolyan vették. Öröm volt látni, hogy a kolbászhús darálásában, keverésében, „dagasztásában”, majd bélbe töltésében, sütésében jeleskedő különböző korosztályok mennyire becsben tartják a hagyományokat. Azokat az apró, de mégis egyedi fortélyokat, amelyek az apáról fiúra szálló családi recept szerinti kolbászkészítéshez kötődnek. A kolbászok elkészítésének módjában annyi közös mindenképpen volt, hogy a versenyszabályokhoz igazodva mindenki csak kézi darálót használhatott, és ha hivatalosan nem is létezett ilyen kikötés, hallgatólagos elvárás volt, hogy lehetőleg mindenki a helyben szokásos fűszereket, leginkább a kalocsai tájkörzetben termelt őröltpaprikát használjon. Összességében minden idők kolbásztöltő versenyeinek legjobb kolbászai az idén készültek” – szögezte le a szakember.
Frőlich - Marte Lia főszervező arról tájékoztatott, hogy a nevezési díj fejében csapatonként 5 kilogramm húst, zsiradékot, belet és sörasztalt biztosítottak, de ettől jóval több kolbász és egyéb finomság készült. Nagyon sokan házi süteményekkel, disznótoros finomságokkal, például disznósajttal, hurkával, házi májassal, sonkával, az ezekből készített szebbnél-szebb tálakkal érkeztek.
Ugyan Hartán ezen a napon sem kolbászból volt a kerítés, de annyi azért átszüremkedett a népi mondásból, hogy a látogatók a kóstolásra kitett kolbászokból és a finomabbnál finomabb disznóságokból, italokból szabadon fogyaszthattak.
Ezúttal a „több nap mint kolbász” szólásmondás igazsága is megdőlt, mert az ízekben gazdag rendezvényen sokkal több volt a kolbász, mint amennyit a résztvevők az egynapos fesztivál alatt elfogyaszthattak.
Ám hogy a gyomrát senkinek ne ülje meg a nem éppen diétás étek, a kolbász, szalámi, sonka, töpörtyű, májas, disznósajt fogyasztása közben mindenki kedvére ihatott egy kupica pálinkát, fröccsöt, a gyerekek szörpöt. Apropó, pálinka! Mint a disznótoroknál nélkülözhetetlen ital versenyét idén is meghirdették. Csupán annyi volt a feltétel, hogy mindenki fél liter párlattal nevezzen. A pálinkák versenyében 18 pálinkát, köztük mentából és céklából készült pálinkát bírált el az id. Kónya Ferenc, Borbély Gábor és Aranyi Szilvia alkotta zsűri.Az első három helyezett kiemelt díjazása természetesen ennél a „versenyszámnál” sem maradt el.
És ha már díjak, itt mondjuk el, hogy valamennyi nem díjazott csapat emlék oklevél és porcelánmalac elismerésben részesült.
Az eredményhirdetést Mari János szakmai értékelésével kezdődött, majd Leitert Ottó, Harta Nagyközség alpolgármestere adta át a díjakat.
A legnagyobb elismerésnek ezúttal is a „Harta kolbásza” díj első, második és harmadik helyezettjei örülhettek, de további 10 különdíjjal jutalmazták például a legifjabb, a legjobb generációs, a legjobb megjelenésű csapatokat is.
Az első helyezést a Békaváros elnevezésű csapat érdemelte ki, a második helyezett a Tölts még csapat lett, míg a még mindig előkelő harmadik helyezést a Spice Lovers csapat nyerte el.
Az id. Kaiber Henrik emlékére alapított Vándorserleget a Gyüttmentek csapat vette át és őrizheti egy évig, ha csak nem nyeri el jövőre is.
A 2025. évi IX. Hartai Kolbásztöltő fesztivál a Hones diszkóval a hajnali órákban ért véget.
Az ösztöndíjakat állatgondozás, hagyományőrzés, fűszerpaprika termesztés, agrárgépészet, népművészet területen ítélték oda, az első díjazottak Kalocsáról és környékéről kerültek kiválasztásra.
„Összességében minden idők kolbásztöltő versenyeinek legjobb kolbászai az idén készültek”